Sunday 25 March 2012

Čokoladna vekna / Chocolate Loaf

Kad god spremam ovakav tip kolača moj dragi me obavezno pita da li imamo mleka u frižideru (misleći da će kolač biti suv i da će mu trebati nešto da bi ga lakše progutao).I naravno,uvek pogreši.Tako je bilo i ovog puta...:)

Čokoladna vekna

Potrebno za testo:
  • 200gr maslaca
  • 100gr tamne čokolade
  • 150gr jogurta
  • 3 veća jaja
  • 250gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 175 gr žutog šećera
  • vanila
za preliv:

  • 100ml slatke pavlake (zaslađene)
  • 1 kašika maslaca
  • 50gr tamne čokolade
Priprema:
Zagrejte rernu na 190C.Obložite duguljast pleh za hleb (30cm) papirom za pečenje.
U šerpu stavite maslac i čokoladu i zagrevajte na srednjoj vatri da se masa istopi.Prohladite 5 minuta.Zatim dodajte jogurt,jaja,brašno,prašak za pecivo,šećer i vanilu i sve dobro umutite žicom za mućenje.Sipajte masu u pleh i pecite oko 45'.Proverite čačkalicom da li je gotov.Prohladite ga,a onda izvadite iz kalupa i ostavite da se skroz ohladi.
Za preliv,stavite pavlaku,maslac i čokoladu na vatru i zagrevajte da se sve otopi.Prelijte preko vekne.

Chocolate Loaf

Ingredients:
  • 200gr butter
  • 100gr dark chocolate
  • 150gr yogurt
  • 3 large eggs
  • 250gr flour
  • 1 tsp baking powder
  • 175gr brown sugar
  • vanilla
for the topping:
  • 100ml heavy whipping cream
  • 1tbsp butter
  • 50gr dark chocolate
Directions:
Preheat the oven to 190C.Line a large loaf tin (30cm) with parchment paper.
In a large saucepan,put the butter and chocolate and heat on a middle high heat until the mixture is melted.Cool for 5 minutes.Then add the yogurt,eggs,flour,baking powder,sugar and vanilla and whisk all together.Pour the mixture into the tin and bake for 45'.Test if it's ready using a toothpick.Cool slightly and then remove from the tin and let cool completely.
For the topping,heat the cream,butter and chocolate until  everything is melted.Spoon over the cake.


10 comments:

  1. To su meni u početku radili kad god sam pravila muffins - uvek pitanje "A imamo li mleka u kući, za uz to?" :D
    Jako mi se dopada veknica, naročito način prelivanja/serviranja, ja je obično samo glaziram, ali ovaj tvoj način mi se više sviđa :)

    ReplyDelete
  2. čokoladni kolač, uvek dobrodošao:)
    moja mama pravi mafine od jako sličnog testa, moram joj reći da je ovakva prezentacija baš efektna.

    ReplyDelete
  3. Za mene bez mlijeka i s više preljeva molim :)

    ReplyDelete
  4. Obožavam ovakve kolače. Mnogo mi sedopada ideja da se uz njega služi sosić umesto da se samo prelije glazurom. Baš super!

    ReplyDelete
  5. Oa pravim muffinse od sl. tijesta i stavim cokoladnu glazuru,no varijacija ima puno.
    slike su divne i jako prezentativne !!!!

    ReplyDelete
  6. Divna vekna! Ja bih ipak čašu mlijeka uz ovo (ne zato što je suha već što mi je to još iz djetinjstva "ostalo" :D) Sa ili bez preliva, odlično!

    ReplyDelete
  7. Izgleda fino i bez preljeva, a uz preljev mora biti još finiji :)

    ReplyDelete
  8. Ovo je pravi slatkis za uzivanje uz popodnevnu kaficu.:)) p.s. imas kod mene izazov za jednu blogersku igricu.:))kiss

    ReplyDelete
  9. Vrlo lepo, mogu da zamislim kako se slaže preliv uz kolač! Ja sam počela u svaki recept za ovakav tip kolača gde se pominje mleko da stavljam jogurt. Naime, on je taj koji daje kolaču vlažnost i mekoću.

    ReplyDelete